Žlučníkovou dietu by měli dodržovat všichni, kteří mají jakékoliv problémy se žlučníkem.
Jestliže vám byl žlučník odstraněn, měli byste dodržovat žlučníkovou dietu nejméně jeden měsíc po operaci. Stává se, že po operaci jisté potíže přetrvávají, v takové situaci je nejvhodnější dodržovat žlučníkovou dietu dlouhodobě a samozřejmě vše konzultovat s ošetřujícím lékařem.
Vhodné, povolené potraviny při onemocnění žlučníku a žlučových cest:
- Masa: netučná! – kuře, králík, ryby (pstruh, filé, kapr), libové hovězí, později je možné i libové vepřové.
- Uzeniny: šunka, dietní drůbeží uzeniny.
- Vejce: používáme pouze na přípravu pokrmů v omezeném množství, vaječné bílky neomezeně.
- Mléko a mléčné výrobky: podle individuální snášenlivosti pacienta vždy vybíráme netučné druhy. Mléko sladké i zakysané podle individuální snášenlivosti, netučné sýry- do 30% tuku v sušině (eidam, žervé, Lučina, tavené, Blaťácké zlato, imperial), netučné jogurty, tvaroh
- Ovoce: pouze nenadýmavé, nedráždivé bez zrníček a tvrdých slupek-jablka, meruňky, pomeranče, broskve, mandarinky, banány, grepy, kompoty, džemy a ovocné přesnídávky z nich.
- Zelenina: pouze nenadýmavé druhy, mrkev, celer, petržel, rajčata bez zrníček, špenát, hlávkový salát, pouze malé množství brokolice
- Luštěniny: Žádné! Nevhodné všeho druhu!
- Příkrmy: brambory, bramborová kaše, jemné bramborové knedlíky, rýže, těstoviny, pečivo bílé, houskové knedlíky nekynuté (kypřící prášek)
- Polévky: zeleninové dle doporučené zeleniny, obilninové, slabé masové vývary, rajská polévka, drůbková, bramborová bez česneku.
- Závářky do polévky: rýže, těstoviny, krupice, kapání, nočky, svítek
- Omáčky: nezahuštěné jíškou – koprová, rajská, citrónová, bešamelová.
- Moučníky: těsta piškotová, lehká těsta kypřená práškem, kynuté těsto z předchozího dne (vánočky, loupák), tvarohové pěny, pudink, ovocné želé.
- Sladká jídla: žemlovka s ovocem, rýžový nákyp s ovocem, ovocné knedlíky z tvarohového těsta nebo jemného bramborového, palačinky připravené na teflonu s tvarohem či džemem.
- Nápoje: čaj ruský, zelený, šípkový, bylinkové čaje, mléko podle snášenlivosti, bílá káva, slabé kakao, ovocné mošty, šťávy.
- Koření: pouze nedráždivé druhy – kopr, zelená petrželka, rajský protlak, kořenová zelenina, citron, odvar k kmínu, bobkového listu, Vegeta
- Tuky: nejprve začínáme přidávat do pokrmů, později na mazání pečiva do 30 g na den ( máslo, rostlinná másla, kvalitní oleje).
- Pečivo: z počátku vhodné bílé – rohlíky, veky, housky, poté chléb konzumní z předchozího dne (starší).
Pokrmy vaříme, dusíme, pečeme bez vytváření kůrek a přepalování tuků. Masa opékáme na sucho, tuk přidáváme do pokrmů až na konec.
Seznam nevhodných potravin při onemocnění žlučníku a žlučových cest.