Žlučníkovou dietu by měli dodržovat všichni, kteří mají jakékoliv problémy se žlučníkem.
Jestliže vám byl žlučník odstraněn, měli byste dodržovat žlučníkovou dietu nejméně jeden měsíc po operaci. Stává se, že po operaci jisté potíže přetrvávají, v takové situaci je nejvhodnější dodržovat žlučníkovou dietu dlouhodobě a samozřejmě vše konzultovat s ošetřujícím lékařem.
Nevhodné potraviny při onemocnění žlučníku a žlučových cest:
- Masa: nejíst tučná masa (husa, kachna, bůček atd.), vnitřnosti.
- Uzeniny: nejíst uzené maso, slaninu,trvanlivé salámy, tučné měkké salámy, paštiky, jitrnice, tlačenku, jelítka, olejovky.
- Mléčné výrobky: nejíst tučné sýry, zrající sýry, hermelín, smetanové jogurty, niva.
- Ovoce: nejíst maliny, rybíz, hrušky, višně, ořechy, kokos.
- Zelenina: nejíst zelí hlávkové i kysané, kapustu, papriky, cibuli, česnek, houby, ředkvičky, kukuřice, okurky salátové i kyselé, sterilované saláty, kedlubny.
- Příkrmy: nejíst čerstvé kynuté pečivo, kynuté knedlíky, smažené brambory.
- Polévky: nejíst tučné vývary, česnečku, ovarovou polévku, jaternicovou polévku, gulášovou s česnekem a kořením, dršťkovou.
- Luštěniny: Nejíst žádné, jsou nevhodné všeho druhu.
- Omáčky: nejíst omáčky se smetanou, kořenité, okurkovou, houbovou.
- Moučníky: nejíst čerstvé kynuté moučníky, těžké tučné moučníky s ořechy, krémem, šlehačkou, makové zákusky, smažené koblihy, čokoládu.
- Nápoje: nepít alkoholické nápoje všeho druhu, zrnkovou kávu, limonády s velkým obsahem uhličitanu, tonik.
- Koření: nepoužívat pepř, papriku, sladkou i pálivou, kari, chilli, nové koření, zázvor, hořčici, maggy, skořici.
- Tuky: nepoužívat sádlo, slaninu, šlehačku, smetanu, tučné potraviny.
- Pečivo: nejíst celozrnné pečivo se semínky, z tmavé a grahamové mouky.
Nevhodné je smažení pokrmů, zahušťování jíškou, příprava pokrmů na cibulovém základě.
Seznam vhodných, povolených potravin při onemocnění žlučníku a žlučových cest!